Oskerušovica Žufánek 45% 0,5l
Detailní popis produktu
Dost možná nejvzácnější ovocná pálenka, jakou v Evropě můžete vydestilovat. Oskerušovice.
Proč je tak vzácná? Protože vzácný je jak strom, tak hlavně jeho plody.
Jeřáb oskeruše (u nás na Slovácku oskoruše a nebo oskoruša) (Sorbus domestica) je masivní solitérní strom, který se běžně dožívá 400 let. Bývá i 18 metrů vysoký a pod jeho korunu se schová autobus lidí. Jeho dřevo je nejtvrdší a nejvzácnější v Evropě. Neuvěřitelně obtížně se pěstuje, semena musí projít zažívacím traktem ptáků aby se vůbec aktivovala. Trvá minimálně 20 let, než dostanete první úrodu (foto z naší výsadby viz Kronika a rok 2003). Po jedné úrodě je zcela běžné, že další rok není na stromě ani kilo ovoce a nebo je pouze na jedné části koruny. Tradice a zkušenosti říkají, že když vám v období kvetení osvítí květy blesk, tak z něj ovoce nevyroste.
Pokud vám ovoce dozraje, tak ho posbíráte a na měsíc dáte na rošty k zhniličkování. Čerstvé, i když zralé plody, nejsou moc ke konzumaci. Jsou tvrdé a nedobré. Až hniličkováním dochází k tvorbě cukrů a tak žádoucích aromatických látek. Každý jednotlivý plod musíte vzít minimálně 10x do ruky, než se z něj stane kvas. Měkkost a tím pádem vhodnost k destilaci lze zjistit pouze hmatem. Každého jednotlivého kusu. Což je obrovský rozdíl oproti švestkám, které sypete do kvasu po tunách.
Toto je druhá naše úroda, druhý ročník a dnes již tříletá oskerušovice (oskorušovice, chcete–li).
Doplňkové parametry
Kategorie: | Limitované edice |
---|---|
Objem láhve: | 0,5 l |
Obsah alkoholu: | 45 % |
Složení: | oskerušový destilát |