Oskerušovica Žufánek 45% 0,5l

3 hodnocení
Značka: Žufánek
5 900 Kč 11 800 Kč / 1 l
Vyprodáno
Položka byla vyprodána…

Oskerušovice! Jeden z nejvzácnějších ovocných destilátů, co se dá v Evropě vydestilovat. Navíc pocházející z naší první panenské úrody roku 2018.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Dost možná nejvzácnější ovocná pálenka, jakou v Evropě můžete vydestilovat. Oskerušovice. Toto je první náš ročník 2018. Ovoce sbíráno v průběhu září 2018, vydestilováno 16.2.2019 a do lahví stočeno 14.1.2020.

Proč je tak vzácná? Protože vzácný je jak strom, tak hlavně jeho plody.

Jeřáb oskeruše (u nás na Slovácku oskoruše a nebo oskoruša) (Sorbus domestica) je masivní solitérní strom, který se běžně dožívá 400 let. Bývá i 18 metrů vysoký a pod jeho korunu se schová autobus lidí. Jeho dřevo je nejtvrdší a nejvzácnější v Evropě. Neuvěřitelně obtížně se pěstuje, semena musí projít zažívacím traktem ptáků aby se vůbec aktivovala. Trvá minimálně 20 let, než dostanete první úrodu (foto z naší výsadby viz Kronika a rok 2003). Po jedné úrodě je zcela běžné, že další rok není na stromě ani kilo ovoce a nebo je pouze na jedné části koruny. Tradice a zkušenosti říkají, že když vám v období kvetení osvítí květy blesk, tak z něj ovoce nevyroste.

Pokud vám ovoce dozraje, tak ho posbíráte a na měsíc dáte na rošty k zhniličkování. Čerstvé, i když zralé plody, nejsou moc ke konzumaci. Jsou tvrdé a nedobré. Až hniličkováním dochází k tvorbě cukrů a tak žádoucích aromatických látek. Každý jednotlivý plod musíte vzít minimálně 10x do ruky, než se z něj stane kvas. Měkkost a tím pádem vhodnost k destilaci lze zjistit pouze hmatem. Každého jednotlivého kusu. Což je obrovský rozdíl oproti švestkám, které sypete do kvasu po tunách.

Toto je první naše úroda a první oskerušovice (oskorušovice, chcete–li). Do prodeje uvolňujeme 100 litrů, 200 lahví. Každou etiketu ručně vypsala Marcela Žufánková.