Slovník pojmů

C K P T

Cuvée

Cuvée [kyvé] (někdy též kupáž) je označení produktu, který se připravuje smícháním více odrůd dohromady. Scelování destilátu pomáhá k dosažení harmonie konečného produktu.

CHKO Bílé Karpaty

Chráněná krajinná oblast Bílé Karpaty byla zřízena 3. listopadu 1980 na území okresů Hodonín, Uherské Hradiště, Vsetín a Zlín. Má rozlohu 715 km².

Kalvádos

Calvados (též kalvádos) je pálenka z jablek z francouzského regionu Normandie. Vyrábí se dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu. Na 1 litr pálenky je potřeba 18 kilogramů jablek. Podle francouzských zákonů musí nejméně dva roky zrát v…

Průtahový destilát

Netradiční suroviny se destilují jinak. Jsou to většinou věci, které nejdou zkvasit. Nemají v sobě cukr ze kterého by se stal alkohol, který by následnou destilací zesílil. Zákon to označuje jako průtahové destiláty, v zahraničí jako…

Thujon

Slavný neurotoxin pocházející z pelyňku pravého, který je nedílnou součástí každého absintu vyrobeného tradičním způsobem. Jeho množství je ale zcela zanedbatelné, tisíckrát menší, než aby měl vliv na člověka. Žel spoustu výrobců absintu ho stále…

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení